Vychytávky do spálne, ktoré si zamilujete

Keď si uvedomíme, že spálňa je miestnosť, kde strávime tretinu svojho života, je určite nutné sa zamyslieť nad tým, aké doplnky nás v nej obklopujú a hlavne, či sa tam cítime príjemne. Základom je samozrejme pohodlná posteľ, no určite treba venovať pozornosť aj správnemu osvetleniu v spálni a v neposlednom rade doplnkom. Tie by nemali byť rušivé, ale správne dotvárať atmosféru našej spálne.

3D tapety zmenia charakter vašej spálne

Kým staršie ročníky kedysi vyrastali obklopení stenami s rôznymi vzorovými tapetami, dnes sa tapety opäť vrátili do našich príbytkov, aj keď v jemnejšej forme. Niekedy si stačí zvoliť úzky pás zaujímavej vzorovej tapety na hlavnú stenu, aby sme miestnosť oživili, prípadne úplne zmenili štýl a charakter miestnosti. Pri riešení tapety na stenu v spálni sa však musíme zamyslieť, či bude ladiť s ostatnými doplnkami a nebude pôsobiť rušivo. Takisto, ak volíme tapetu s výrazným vzorom, ktorá má dominovať na celej stene, v žiadnom prípade už neuvažujme o dodatočných doplnkoch, akými sú napríklad fotky, rámy a obrazy. Je nutné si zvoliť jeden nosný prvok, ktorému prispôsobíme zvyšok miestnosti. Správne zvolená tapeta zmení spálňu na čarovné a pokojné miesto, ideálne na odpočinok.

 

Toaletný stolík

Tak, ako si Carrie Bradshaw vyberala byty podľa veľkosti šatníka a byt bez neho pre ňu nebol vhodným miestom na bývanie, pre niektoré ženy sú toaletné stolíky v spálni nutnosťou, bez ktorej si nevedia predstaviť fungovať. A kým minimalistky sa pýtajú, načo im taký stolík je, ženy, pre ktoré je toaletný stolík srdcovou záležitosťou zase nechápu, kam si majú ukladať všetky svoje púdre, rúže, šperkovnice a perly. Toaletné stolíky vhodne dotvárajú charakter predovšetkým romanticky ladených spální, v jemných pastelových odtieňoch. Samozrejmou súčasťou toaletného stolíka je veľké zrkadlo. Potom už záleží iba na vás, či ho dozdobíte dekoráciami v podobe kvetov alebo tlmeným svetlom okolo zrkadla. Je to váš kútik, vaše kráľovstvo, preto si zariaďte podľa svojich predstáv. 

toaletny stolik

Späť ku klasickým budíkom

Hoci dnešná doba smartfónov už pomaličky vytlačila budíky a hodinky na nočných stolíkoch na okraj ako nepotrebnú vec, viacero odborníkov sa zhoduje v tom, že budík na nočnom stolíku je stále lepšie riešenie ako smartfón položený pri hlave celú noc. A my dodávame, že ani klasický budík nemusí byť nudný a môže byť zaujímavým doplnkom v spálni. A pokiaľ patríte k typom, ktoré nevedia vstať na prvé zazvonenie budíka, skúste vyskúšať typ budíka, ktorý sa po prvom zazvonení „rozuteká“ preč a tým vás donúti vstať z postele.

Budík s mačkou

Lapač snov

Kým jedna skupina ľudí na ne nedá dopustiť a vešia si ich ako magických pomocníkov pre pokojné a sladké sny nad posteľ, iní v nich vidia iba dizajnovú záležitosť bez hlbšieho kontextu a na ich silu odohnať zlé sny neveria. Či už patríte do jednej alebo druhej skupiny, v dnešnej ponuke lapačov snov si dozaista každý nájde ten svoj, ktorý si ako doplnok v spálni zamiluje. Vyberiete si romanticky biely háčkovaný vzor so stromom života, farebný s pierkami alebo klasický s korálikmi v prírodných tónoch? Mnohí si vozia lapače snov ako suvenír z dovolenky v Ázii. A pokiaľ sa vám dizajn lapačov snov páči, ale bojíte sa, že vo vašej spálni by sa z neho stal iba lapač prachu, prípadne ho nemáte kam zavesiť, na trhu už dostať aj nálepky na stenu, ktoré si jednoducho nalepíte nad posteľ. 

Doplnky a dekorácie

Obrie deky a pletené pufy

V spálni by mal dominovať pocit útulnosti, pohody a príjemných chvíľ. Presne všetky tieto atribúty v nás evokujú hrubé štrikované, huňaté či pletené veci. Tu by s nami dozaista súhlasili všetci odborníci na dánsky životný štýl  hygge. Zatiaľ čo hrubé pletené deky s veľkými očkami kraľujú na internete už nejeden rok, pletené pufy zažívajú svoj boom práve teraz. Pokiaľ si trúfate, skúste si urobiť svoj vlastný puf podľa video tutoriálov dostupných na internete. Na trhu však aktuálne nájdete veľké množstvo možností, záleží teda iba na vás, ktorý puf sa vám farebne do spálne hodí a príjemne ju tak oživí.

Sedací vak

 

Príjemne sa vyspať a odchádzať ráno z domu plní energie je základ, ako sa naštartovať do kolotoča každodenných povinností. Poobzerajte sa okolo seba vo vašej spálni a zútulnite si ju vďaka jednoduchým dekoráciam tak, aby sa z vašej spálne stala oáza pokoja a dobrého spánku.