V kuchyni so Zuzanou Machovou - rozhovor

Videoblogerku Zuzanu Machovú nikomu netreba predstavovať. Je známa nielen svojim majstrovstvom v kuchyni, ale aj bezprostrednosťou a humorom. Nehrá sa na dokonalú, je sama sebou, dobre sa na ňu pozerá. Táto dáma bola donedávna generálnou riaditeľkou Oriflame. Dnes je populárnou vlogerkou, ktorej videá inšpirujú a bavia ženy v každom veku. Nájdete v nich okrem chutných receptov aj témy ako domácnosť, záhrada, rodina, vzťahy. Všetko zábavnou formou a s nadhľadom. Je autorkou niekoľkých kníh o varení. 

Gabonga v kuchyni

Inšpirujúca žena, preto sme jej položili pár otázok.

Hovorí sa, že aj ženy, ktoré neboli fanúšičkami varenia a pečenia, trávia s príchodom vnúčat viac času pri sporáku. Ako je to s Vami? Vždy ste boli doma v kuchyni?

Ja som varila od decka. Najkrajšia hračka bola trocha múky a voda, vyrábala som cesto. Keď nebola múka, tak z blata. Varím celý život. Oddýchnem si pri tom.

Čím sú typické Vaše recepty? 

Pre mňa s manželom varím najmä zo zeleniny a mäsa. Pre deti a vnúčence aj múčne a omáčky. Zavďačím sa napríklad kulajdou, šúľancami, slížami, štrúdľami.

Vraj láska ide cez žalúdok. Ste manželkou jedného muža už 40  rokov. Aké nosné “piliere”, okrem dobrého jedla, by podľa vás mal mať fungujúci vzťah?

To by som aj ja rada vedela. My sme sa brali dvadsaťroční, z čoho bola celá rodina zúfalá. Mysleli si, že neprežijeme ani rok. Mne však nikdy nenapadlo, že by som sa rozviedla a dúfam, že ani manželovi. Nemyslím si, že protiklady sa priťahujú. Ako môže fungovať vzťah, keď je každý inde? A takisto neverím v talianske manželstvo. Hádky neutužujú vzťah. Vyčerpávajú ho. Moje životné heslo na udržanie manžela som zhrnula v názve mojej prvej knihy: “Kŕmiť, chváliť, ľutovať.”

utierkyKtoré z vašich jedál najviac chutí vášmu manželovi?

Šošovica nakyslo a francúzske zemiaky. Ale rád má všetko.

Ktorý recept majú najradšej vaše fanúšičky? Asi to jednoznačne ťažko povedať, ale na čo máte obvykle najlepšie reakcie?

Prekvapivo najviac reakcií a videní na youtube majú koláče a sladkosti. Najviac videní majú šúľance, štrúdle, bábovky, ale aj dekorácie. Vianočné.

Mladšie ženy a matky často neholdujú vareniu, pečeniu, alebo nemajú toľko času stáť pri sporáku. Čo by ste poradili im?

Varte!  Nie je to zložité a nič nie je krajšie, ako rodina okolo stola. Ja sa snažím ponúkať recepty jednoduché a dobré. Vo videách aj v mojich knihách. A ak ich nebaví pečenie, nech skúsia naše zmesi na koláče a chleby. Budú mať napečené bleskovo.

Na čo si v kuchyni a vôbec v domácnosti potrpíte?

Na kvalitné a pekné veci. Riad, hrnce, nože, misy, ale aj utierky, uteráky, posteľné prádlo. Tieto často mením a periem, preto musia byť kvalitné.

Čím aktuálne žijete? A čo najbližšie chystáte, aké máte plány?

Veľa času venujem vnúčatám. A pracovne - plánujem rozšíriť  môj eshop www.zuzanamachova.sk. Na Vianoce chystám knižočku vlastnoručne vyrábaných darčekov a ešte mám kopu receptov do videí.

Ďakujeme za príjemný rozhovor, pani Machová. Nech vám to varí a pečie a tešíme sa na Vaše novinky.