Správne pranie záclon a závesov: Čomu by ste sa mali vyhnúť?

Záclony a závesy sú obľúbeným tieniacim prvkom domácností, bránia zvedavým pohľadom okoloidúcich a dokážu skvelo doladiť interiér. Je však potrebné ich pravidelne zbavovať pachov a prachu. Ako docieliť, aby boli čisté a žiarili ako nové?

Záclony a závesy sa vyrábajú v obrovskom množstve typov a vzorov, od čipkovaných a syntetických až po skvosty z prírodných materiálov. Pri správnej údržbe vám budú dlho a spoľahlivo slúžiť. Záclony i závesy sa prevažne vyrábajú zo 100 % polyesteru a ich pranie je veľmi jednoduché. Hoci vyzerajú jemno, nebojte sa, sú pevnejšie a odolnejšie, než sa zdajú. Záclony môžete prať v automatickej práčke, vždy si však na štítku prečítajte, čo je pri konkrétnom type dovolené. Na pranie záclon v práčke je ideálne použiť vrecúško na pranie, ktoré záclony ochráni pred poškodením v pracom bubne. Do vrecúška ich vkladajte poskladané, zbavte ich všetkých ozdôb, špendlíkov a iných príkras. Sú veľmi špinavé? Nechajte ich odmočiť v mydlovom roztoku a až potom ich operte.

ako-správne-prať-záclony-a-závesy-gabonga.sk (1)

Buďte k záclonám a závesom šetrní

Pri praní v práčke zvoľte šetrný program pre jemnú bielizeň s teplotou 30 °C. Použite prací prostriedok určený na pranie záclon. Existujú aj špeciálne pracie prostriedky, ktoré záclonu rozžiaria, pretože obsahujú aktívne zložky proti sivým odtieňom, používajte ich však len na biele záclony. Máte farebné záclony a závesy? Postačí vám prostriedok na farebnú bielizeň. Pri praní záclon nepridávajte aviváže ani iné zmäkčovadlá, mohli by vláknam odobrať pevnosť. Perte ich čo možno najkratšie, zvážte aj objem záclon, ktorý do bubna práčky umiestnite. Mali by mať dosť priestoru, aby sa zbytočne nekrčili. Zabudnite na odstreďovanie a vysoké otáčky. Stačí im minimálny počet otáčok (300 – 400). Nastavte tieto otáčky tesne pred vytiahnutím záclon z práčky. Po opratí ich zaveste a nikdy ich nesušte v práčke.

Niektoré materiály vyžadujú ručné pranie

Ak ste sa dočítali o potrebe ručného prania, záclony a závesy vyplákajte vo vani so studenou vodou a potom ich namočte do vlažného kúpeľa s mydlom alebo šetrným pracím prostriedkom. Jemne ich plákajte, žmýkajte, stláčajte a vyhnite sa akémukoľvek drhnutiu a šúchaniu. Tento mydlový kúpeľ vymeňte aj dvakrát či trikrát. Prebytočnú vodu opatrne vyžmýkajte a záclony nechajte zľahka odkvapkať, potom ich zaveste a upravte do požadovaného tvaru.

pranie-závesov-a-záclon-gabonga-sk

Ako sa zbaviť sivastých tónov?

Nie sú vaše záclony oslnivo biele a ich polárny odtieň je dávno minulosťou? Ak majú vaše záclony alebo závesy sivý alebo žltý odtieň, mali by ste im dopriať „refresh“. Žiarivú bielu farbu docielite pomocou špeciálneho prípravku alebo vďaka zaručeným „babským“ radám. Jednou z nich je, že na oživenie bielej skvelo funguje kypriaci prášok. Pridajte niekoľko vrecúšok do vody a nechajte v tomto kúpeli záclonu ponorenú aspoň hodinu. Podobný výsledok dosiahnete aj so soľným kúpeľom. Existuje osvedčený recept. Desať litrov vody zmiešajte s tromi lyžicami kuchynskej soli a nechajte pôsobiť najmenej tri hodiny, pokojne aj dlhšie. Záclony operte klasickým spôsobom. Tak čo, skúsite naše rady?