Milujete pečenie a varenie? Bez kuchynských rukavíc to jednoducho nejde

Kvalitné suroviny, riad a rôzne kuchynské pomôcky sú alfou a omegou každého domáceho majstra pekára či zanieteného kuchára. Ak už je reč o pomôckach, viete si predstaviť svoje kulinárske misie bez poriadnych kuchynských rukavíc?

kuchynské-rukavice-na-varenie-gabonga-sk

Kuchynské rukavice sú vašou druhou kožou

Dôležitosť kuchynských rukavíc a chňapiek je pri varení neodškriepiteľná. Umožňujú bezpečnú manipuláciu s horúci riadmi, plechmi či inými povrchmi, ktorých teplota by mohla viesť k vzniku popálenín. Iste dôverne poznáte situácie, keď ani horúci hrniec nie je dostatočnou prekážkou, aby ste nenakukli do jeho útrob. O vôňach koláčov či iných dobrôt  vinúcich sa z horúcich rúr radšej pomlčme. Naše mamy či staré mamy kuchynské chňapky nepoznali. Horúci hrniec či plech chytili do prvej veci, ktorá bola poruke. Niekedy to bola len zástera, inokedy tvrdá ľanová utierka. No pokiaľ bolo potrebné držať horúci povrch v ruke trochu dlhšie, odniesla si to buď látka alebo v tom horšom prípade samotná ruka.

Napriek tomu, že niekdajšie utierky boli z veľmi kvalitného ľanu či inej hrubšej tkaniny, určite neobstáli pri kontakte s horúcimi povrchmi tak dobre ako súčasné kuchynské rukavice. Materiály, ktoré sa na výrobu kuchynských rukavíc používajú, majú pomerne vysokú teplotnú odolnosť, takže vydržia podstatne väčší nápor tepla ako klasická látka. Túto odolnosť im zaručuje hlavne teflon, ktorým je potiahnutá ich vnútorná strana. Kvalitné polyesterové alebo bavlnené vlákna z vonkajšej strany a polypropylénová výplň vnútri kuchynských rukavíc sú zárukou bezpečnosti, ale tiež sa postarajú o dostatočnú motoriku a komfort pri práci.PhotoRoom_20210318_173202

Dizajnové kuchynské rukavice nesmú chýbať v žiadnej kuchyni

Pri výbere kvalitných kuchynských rukavíc je prvoradá ich funkčná stránka. No nikto si nechce na sporák zavesiť rukavicu, ktorá bude ďaleko od štýlu samotnej kuchyne. A keďže módne trendy sa nevyhli ani tejto časti kuchynských pomôcok, doladiť si kuchynské rukavice podľa vlastného vkusu už nie je vôbec žiaden problém. Pestrosť motívov, rôzne možnosti uchytenia a široký výber materiálového a tvarového prevedenia tak ponúkajú množstvo variácií, ako aj z tejto jednoduchej praktickej pomôcky urobiť vkusný doplnok každej kuchyne. Často sa stretávame tiež s kolekciami rovnakých vzorov, v ktorých nájdeme okrem rukavíc tiež podložky pod hrnce, zástery alebo prestierania.

Hlavne pri varení a pečení je veľmi jednoduché prísť k úrazu. Ruky profesionálnych, ale aj menej skúsených kuchárov sú často posiate jazvami po väčších či menších popáleninách, ktorým sa niekedy nedá vyhnúť. No ak ste ešte stále nedocenili praktický význam bežných kuchynských rukavíc, nečakajte na prvý pľuzgier, ktorý vám spôsobí rozpálená rúra či horúce uško hrnca. Lebo varenie je povznášajúce, pokiaľ si ho dokážete vychutnať so všetkým, čo k nemu patrí. A kvalitné kuchynské rukavice k nemu patria určite!