Posteľná plachta – súčasť našej postele včera i dnes

Spomienka na detstvo a posteľná plachta vo mne evokujú spomienky na poriadok a nariadenia od rodičov, kedy som musela každé ráno pekne upraviť svoju posteľ vrátane plachty, ktorá často krát bola pokrčená. Ak bola plachta dosť široká dala sa zahnúť pod matrac a celú noc som mala pokoj. Ráno som ju len upravila.

Plachty bez gumičky si pamätám aj z čias internátu, kde sme pravidelne dostávali biele posteľné prádlo s plachtou. Plachta bola tiež bez gumičky a ten istý rituál sa opakoval. Ráno opäť poupratovať, kým sa vyrazí do školy.

Dnes bytový textil, resp. posteľná bielizeň a plachty ako keby počúvali hlas zákazníka a trhu. Plachty sa predávaju s gumičkou všitou po obvode plachty. Takže o starosť menej. Plachtu natiahnete a gumička ju drží na posteli tak, ako má.

Z čias dávno minulých si pamätám plachtu bielu a námornícku modrú. Dnes si kúpite bielu, modrú, červenú a dokonca aj čiernu. V e-shopoch nájdete množstvo rôznych druhov, prevedení a farieb pre posteľné plachty.

Ja mám najradšej materiál Jersey. Posteľné plachty Jersey sú zo 100% bavlny, sú elastické s gumičkou. Farebne je tiež možnosť si vybrať podľa posteľného prádla, nálady alebo ročného obdobia. Napr. v zime odporúčam pre tých, ktorým je chladno plachtu Froté. Je teplejšia, hrubšia. Je väčšinou kombináciou bavlny a polyesteru. To z dôvodu, aby držala tvar a boli aj ostatné vlastnosti zachované.

Rozmer plachty je bezpredmetné riešiť. Kúpite úzku či široku, dlhú alebo krátku. Váš matrac na posteli je štvorec o rozmere 200x200 cm? Žiadny problém. Aj takéto plachty sú v ponuke.

V našom e-shope aktuálne nemáme v ponuke tie klasické plachty na ktorých som spávala pred dvadsiatimi rokmi. Za posledné tri roky ich nikto nepýtal...

Avšak ak by ste chceli predsa len posteľnú plachtu bez gumičky, máme. Vyrába ich firma Greno, sú v saténovom prevedení, 100% bavlna a pripomínajú stará známu klasiku.

Posteľnú plachtu si môžete kúpiť v našom e-shope: www.gabonga.sk