Desatoro starostlivosti o uteráky: takto si zachovajú mäkkosť a jemnosť

Poznáte to. Investovali ste do príjemných mäkkých froté uterákov, no po prvom vypraní sa z nich stanú drsné špongie, ktoré vôbec nesajú vlhkosť a poslúžia jedine ako farebný doplnok do poličiek v kúpeľni. Často nevedomky robíme chyby v starostlivosti, ktoré spôsobujú zníženie savosti, zápach, vyblednutie či zašednutie. Aby ste sa podobným problémom vyhli, vyskúšajte naše triky na zachovanie kvality.

Ako spoznať kvalitný uterák?

Príjemný pocit po osprchovaní závisí od správneho výberu. Použitý materiál sa odvíja v cene uteráku. Čo si všímať? V prvom rade je gramáž na meter štvorcový – kvalitný uterák má hodnoty od 450g/m2. Číslo vyjadruje, koľko froté materiálu bolo použitého.

 

Druhá kľúčová vlastnosť sú vlákna a slučky. Hustota slučiek a dĺžka vlákien spôsobuje nadýchaný efekt a vysokú savosť. Rozdiel spoznáte na prvý pohľad.

 

 

10 tipov, ako sa správne o uteráky starať

 

1. Čítajte informácie na štítku

Štítok sa naozaj oplatí pozorne čítať. Len tak budete vedieť, ako uterák prať a akú starostlivosť si vyžaduje.

 

2. Uterák pred prvým použitím vyperte

Najlepšie s rovnako farebným oblečením na teplote 40 stupňov. Praním sa vlákna zatiahnu, odstráni sa prebytočná farba a zvýši sa životnosť uterákov.

 

3. Opakované vypranie zvýši savosť

Tento problém môžete pozorovať predovšetkým pri novších uterákoch, ktoré nesajú vlhkosť tak, ako by mali. Uterák stačí niekoľkokrát vyprať predpísaným spôsobom.

 

4. Uterák dráždi pokožku

V tomto prípade sa riaďte heslo menej je viac a vyhnete sa chybe nesprávneho dávkovania pracieho prostriedku. Ak pridáte do prania priveľké množstvo gélu či prášku, nielenže ním zbytočne plytváte a vyhadzujete peniaze, ale pracím cyklom sa prášok nerozpustí dostatočne, ostane v uteráku a chemikálie začnú dráždiť pokožku.

 

5. Octom proti zápachu

Veľmi častá nepríjemnosť, ktorú nikto nemá rád, najmä keď práve vyšiel z príjemnej voňavej sprchy. Zápachu uterákov sa zbavíte, ak ich vyperiete v horúcej vode s 1 až 2 šálkami octu. Následne ich vyperte predpísaným spôsobom s použitím klasického prášku a dobre zaveste, aby vyschli. Nesprávne sušenie po sprchovaní tiež prispieva k tvorbe zápachu.

 

6. Uteráky ako šmirgeľ? Už žiadna aviváž

Ten príjemne mäkký uterák sa veľmi jednoducho môže zmeniť na nepríjemný šmirgeľ kvôli častej chybe, ktorú pri praní ľudia robia – aviváž. Konzistencia aviváže spôsobuje, že vlákna sa lepia a strácajú svoju jemnosť a nadýchanosť. Okrem aviváže môže za drsný povrch sušenie na radiátoroch, ktoré rovnako ničí vlákna a uterák už nikdy nebude mať také vlastnosti, ako keď ste ho zakúpili.

 

7. Ocot pomôže zachovať farbu

Pôvodnú jasnú farbu ochráni, ak do prvého prania uteráku pridáte k praciemu prostriedku 1 až 2 šálky octu.

 

8. Sušenie bez poškodenia

Ideálne je, ak uteráky sušíte v sušičke. Ako sme už vyššie uviedli, vyhnite sa sušeniu na radiátoroch, k čomu väčšina gazdiniek inklinuje v zimnom období.

 

9. Aby biele uteráky neboli sivé

Na pranie používajte prášok, gély nie sú na biele prádlo také účinné. Pozorne si prečítajte informácie na štítku, niektoré uteráky totiž nemôžu byť bielené bielidlami s obsahom chlóru, ktorý ničí vlákna.

 

10. Aby sa nepoškodili vlákna

Uteráky nežehlite. Ak náhodou objavíte, uvoľnené vlákno, nesnažte sa ho vytiahnuť úplne, ale uvoľnenú časť odstrihnite. Predchádzať tomu môžete aj pri praní, uteráky neperte s oblečením, ktoré má zipsy, háčiky alebo iné aplikácie, ktoré môžu vlákno počas pracieho cyklu vytiahnuť.

 

Dodržiavaním týchto jednoduchých pravidiel zachováte mäkkosť a nadýchanosť uterákov na dlhú dobu.

 

Vyberte si z množstva kvalitných uterákov v rôznych veľkostiach, materiáloch a farbách v našom e-shope