Ako často meniť uteráky, posteľnú bielizeň a vankúše?

Nepríjemné reakcie kože, infekcie, alergie, akné.. Vedeli ste, že za týmito problémami môže byť nedostatočná hygiena? Na posteľnej bielizni či uterákoch je liaheň roztočov, plesní a baktérií, ktorých sa zbavíte len pravidelným praním. Ako často by sme tak mali robiť?

Osušky

Odporúčané pranie: Každé tri alebo štyri použitia

Hoci sú navrhnuté pre náročné použitie, môžu nepríjemne zapáchať už po niekoľkom utretí, najmä vtedy, ak ste ich nenechali po sprche poriadne vysušiť. Treba brať do úvahy aj fakt, že ich niekedy používate po náročnej fyzickej aktivite alebo práci a tiež, že ich zdieľate aj s ostatnými členmi rodiny.  Každý z nich má v inom stave pokožku, takže sa na osušku môže zachytiť nepríjemná infekcia alebo odumretých bunky z kože. Ak zacítite nepríjemný zápach, ide o signál, že sa v nej rozmnožuje množstvo baktérií a plesní. Pomôže pravidelné a dôkladné vyvetranie osušky po každej sprche alebo výmena za novú.

obliecky-natura-bezova-nova

Posteľná bielizeň

Odporúčané pranie: Raz za týždeň alebo dva týždne

posteľnej bielizni (obliečkach a plachte) sa počas spánku hromadia odumreté časti z našej pokožky. Zachytávajú sa na nej aj vlasy a pot, čo rozhodne nepridá na zdraví. Najideálnejšie je preto meniť posteľnú bielizeň raz za týždeň, maximálne raz za dva týždne. To, že je čas na prezlečenie perín spoznáte opäť vďaka vôni, ktorá vám môže vadiť počas spánku. Obzvlášť v letných mesiacoch buďte pozorní. Je jedno, aký máte životný štýl, posteľná bielizeň sa v horúcich dňoch rýchlo opotrebováva, keďže sa potíme a pot sa ľahko na ňu prenáša.

 

Kuchynské utierky

Odporúčané pranie: Každý týždeň

Na kuchynských utierkach sa hromadia zvyšky potravy a tvoria sa na nich škvrny od jedla. Výsledkom sú baktérie a zápach. V tomto prípade pomôže len výmena za novú utierku, hlavne, ak často varievate.  Ak ich často nepoužívate a slúžia skôr ako dekorácia, stačí tak vymeniť raz za mesiac. Závisí aj od toho, aké je práve ročné obdobie, či hostíte svojich priateľov na veľkej záhradnej grilovačke alebo varíte rodinné jedlo počas prázdninovej sezóny.   

 kvalitne-uteraky-osusky-gabonga

Uteráky

Odporúčané pranie: Každé dva alebo tri dni

Vzhľadom k tomu, že sú ako prvé poruke, čím sa zdvojnásobuje frekvencia ich používania, vyžadujú si časté pranie. Aj na nich sa môžu hromadiť infekcie a kožné choroby prenášajúce sa na celé telo. Uteráky by sme mali meniť každé dva alebo tri dni a prať ich pri teplote 40 -  60 ° C. Ak ide o malý uterák, odporúča sa, aby ste sa oň radšej s nikým nedelili.

 

Kúpeľňové predložky

Odporúčané pranie: Každý jeden alebo dva týždne

Frekvencia ako často by sme mali umyť kúpeľňové predložky do značnej miery závisí na spôsobe použitia a kvalite samotnej rohože. Pri týždennom upratovaní ju môžete pokojne hodiť do práčky aj so svojimi osuškami.   

 kvalitné-vankúše-gabonga.sk

Vankúše

Odporúčané pranie: Dvakrát ročne

Či už je vankúš vyrobený z peria alebo syntetických materiálov, mali by ste ho umyť dvakrát ročne, aby ste odstránili všetky pachy a škvrny. Po vyčistení ho nechajte dôkladne presušiť na vzduchu, než ho uložíte na posteľ. Aby ste predĺžili jeho životnosť, zaobstarajte si chránič na vankúš, vďaka ktorému ostane dlhšie svieži a čistý.

 

Posteľné prikrývky

Odporúčané pranie: Dvakrát ročne

Používame ich denne, no nie sú až tak zaťažené telesným pachom či odumretými časťami z kože. Preto ich môžete prať menej často, stačí aj raz alebo dvakrát ročne. Výborné je načasovať si výmenu prikrývky. Raz pred začiatkom zimy, kedy sa k nej viac túlime a druhýkrát počas jarného obdobia pre nový začiatok. Opäť sa aj v tomto prípade riaďte jej vôňou.

Všetky tieto produkty ale aj mnoho ďalších doplnkov nájdete v našom e-shope www.gabonga.sk

 

Zdroj: http://www.huffingtonpost.com/entry/how-often-you-should-actually-be-washing-your-sheets_us_55cb9271e4b0f1cbf1e72931