Ako sa správne starať o posteľné obliečky? Osvojte si jednoduché pravidlá!

Starostlivosť o obliečky patrí k základným krokom udržiavaniu čistej postele. Ako často ich prať a na akej teplote? Poradíme vám!

Možno ste to netušili, no posteľ je jedno z najšpinavších miest v domácnosti. Hromadia sa v nej milióny odumretých kožných buniek, ktoré obľubujú najmä roztoče. Ich exkrementy sú príčinou vzniku ekzémov, alergií alebo astmy. Aby bol váš spánok skutočne zdravý, mali by ste pravidelne meniť obliečky.

Ako často by ste mali meniť posteľnú bielizeň?

Ak sa vám aj zdá, že vaša posteľná bielizeň je čistá, nenechajte sa zmiasť. Ideálne je prezliekať obliečky raz za týždeň. Ak máte doma alergika, vhodné je vymeniť obliečky dvakrát týždenne, to platí aj pre tých, ktorí sa výrazne potia. Prečo? Roztoče si hovejú najmä vo vlhkom prostredí a je im celkom jedno, či máte exkluzívne posteľné obliečky zo saténu alebo pohodlné bavlnené. Nezabúdajte na prestieradlo, ktoré zachytáva najviac nečistôt a meňte ho spolu s obliečkami raz za týždeň.

sede-obliecky-new-star-grey

Pri praní sa riaďte pokynmi na štítku

Nie ste si istí, na akú teplotu sa smie prať vaša posteľná bielizeň? Stavte na ceduľku s pokynmi na pranie, ktorá je súčasťou každej obliečky. Ak by ste chceli poňať pranie a dodržiavanie hygienickej čistoty všeobecne, roztoče likvidujú teploty okolo 60 °C, vždy však závisí najmä od materiálu danej posteľnej bielizne.

Aké sú základné pravidlá prania posteľných obliečok?

Aby vám obliečky vydržali čo najdlhšie ako nové, rovnako farebné ako po kúpe, držali svoj tvar a nezničili sa, musíte dodržiavať niekoľko základných krokov a pravidiel. Pred prvým použitím vyperte obliečky na 40 °C a použite prací prostriedok na farebnú bielizeň. Obliečky zmäknú a zbavia sa nečistôt a možného „výrobného“ zápachu. Obliečky vždy perte naruby so zapnutým zipsom, farby zostanú dlhšie ako nové. Nezabudnite vždy prať konkrétnu súpravu posteľných obliečok spolu, aby ste sa vyhli farebným rozdielom. Áno, na mysli máme obliečky na vankúše i obliečky na periny.

ako-sa-správne-starať-o-posteľné-obliečky-gabonga

Použite radšej prášok na farebné ako na biele

Vedeli ste, že je vždy lepšie použiť prací prášok na farebnú bielizeň na biele obliečky než naopak? Prací prášok na bielu bielizeň má rozjasňujúci účinok a farby na obliečkach by mohli vyblednúť. Pamätajte, že pravidelná výmena obliečky vám nielen zlepší kvalitu spánku, ale zároveň ochráni aj vaše zdravie. Vymeňte svoju posteľnú bielizeň za čisté,  voňavé obliečky a uvidíte, ako sa vám bude spať – ako v bavlnke!