Škandinávsky štýl bývania – módny hit interiérov

Obrovským hitom v interiérovom dizajne je momentálne škandinávsky štýl. Mimoriadnej popularite sa teší už niekoľko rokov a zdá sa, že sa pomaly stáva akousi klasikou. Dotvára čoraz viac domácností a dokonca aj kancelárskych priestorov. Snúbi v sebe klasický vzhľad, kúsok retra, luxusu, trend a zároveň minimalizmus. Neobávajte sa ho, vôbec nemusí chladiť.

Inšpirujme sa čistým moderným vzdušným, pre Škandináviu typickým, štýlom.

Keďže najviac času strávime v spálni, začnime spálňou. Veď je najvyužívanejšou časťou každého bytu či domu. Denne v nej trávime v priemere 8 hodín, približne 1/3 dňa.

Spánok ovplyvňujú rôzne faktory, ale aj celkový dojem a energia, ktorá z vašej spálne ako celku vychádza. Tú správnu energiu dodáme spálni okrem nábytku aj vhodnými doplnkami. Premeňte vašu spálňu na škandinávsku oázu pokoja.

Tipy, ako zariadiť spálňu v škandinávskom štýle

1. Vsaďte na škandinávske farby a materiály

škandinávska spálňa

Farba stien, ale aj doplnkov v interiéri sú alfou a omegou. A typická škandinávska farba? Biela. Biela na stenách, biela na dekoráciach, textíliach, dokonca aj na podlahe. V prípade farebných akcentov tlmené zemité farby ako šedá, šedohnedá, hnedá, horčicová.

Ak stavíte na studené farby, tak temnú zelenú, petrolejovú či staroružovú. Môžete ich navzájom kombinovať, ale s citom.

Čo sa týka materiálov, mali by pôsobiť jednoducho, ale luxusne a byť vhodne skombinované. Trochu tepla do chladnejšie pôsobiacej miestnosti pridáte napríklad kúskom kožušinky pohodenej na zemi, či stoličke.

2. Zvoľte typický štýl nábytku

Voľba nábytku je azda najzásadnejšou vecou pri tvorbe interiéru v duchu škandinávskeho štýlu. Typickými prvkami sú kombinácie čalúneného nábytku s drevom. Neodmysliteľne k nemu patrí aj nábytok na nožičkách.

Či už stavíte na „nožičkovú" posteľ, nočné stolíky či taburetku, nespravíte krok vedľa. Veľmi populárne sú najmä box-spring postele. Sú to sofitikovanejšie verzie tradičných drevených postelí s vysokým matracom.

3. Vyberte si závesy, ktoré vykúzlia škandinávsky dojem

závesy so škandinávskym motívom

Pamätajte, že vzhľad miestnosti nedotvára len nábytok, ale najmä vhodne

zvolené doplnky, napríklad aj závesy. Krásny záves oživí interiér miestnosti viac ako obraz.

Ak si vyberiete správnu kombináciu škandinávskych farieb a kvalitného materiálu, podčiarkne vznešenosť vašej spálne.

4. Dolaďte si posteľné obliečky so správnym motívom

Škandinávskemu štýlu, ale aj vášmu dobrému spánku svedčia obliečky z kvalitných materiálov, bavlnené obliečky, damaškové obliečky, flanelové, či obliečky z bavlneného saténu.  

Saténové obliečky vás v lete navyše aj príjemne schladia. Ak ste skôr za jednofarebné obliečky, biela vzbudzuje čisotu a nikdy nebude out.

Vašu severskú spálňu skvele doplnia obliečky s jemnými geometrickými tvarmi v kombinácií s jednofarebnými závesmi a naopak.

5. Nezabudnite na posteľný prehoz

V trendy škandinávskej spálni nesmú chýbať  posteľné prehozy. Sú akoby posteľné obliečky v škandinávskom štýlečerešničkou na torte.

Nielen ako estetický prvok, ktorý umocňuje dojem upratanej spálne, ale aj praktická ochrana vašich čistučkých perín a krásnych posteľných obliečok.

Doladiť ho môžete k obliečkam, alebo voliť neutrálnejšie potlače ladiace priamo s farbami miestnosti, či závesom.

Oslovil vás škandinávsky štýl, alebo ste skôr romantická duša?

Už čoskoro sa na blogu budeme venovať provensálskemu štýlu.

Sledujte nás, poradíme vám, ako si vytvoriť v spálni atmosféru pripomínajúcu francúzsky vidiek.