Ako vyprať krv z posteľnej bielizne? Spôsobov, ako ju odstrániť, je niekoľko!

Máte na posteľnej bielizni krv a bojíte sa s ňou čokoľvek robiť, aby sa do nej ešte viac nevpila? Skúste to s našimi radami!

Ak je škvrna ešte čerstvá, pustite na ňu studenú vodu a preplachujte, uvidíte, ako začne postupne miznúť. Ak nemáte možnosť škvrnu začať hneď čistiť, ponorte ju aspoň do studenej vody, aby nemohla zaschnúť. Nikdy nepoužívajte teplú vodu – to je pri krvi jedna z najdôležitejších zásad. Spôsobuje zrážanie krvi, jej usadzovanie do hĺbky a má za následok neodstrániteľné škvrny.

Ako odstrániť zaschnutú krv?

Ak ste nemali možnosť vyčistiť škvrnu ihneď a zaschla, prípadne ste si ju nevšimli a oprali klasicky v práčke, ako ste zvyknutí, a objavili ste ju až potom, je potrebné konať. V oboch prípadoch namočte časť bielizne s krvou do studenej vody. Nechajte ju tam pokojne do ďalšieho dňa. Medzitým, pre ešte lepšiu účinnosť, môžete párkrát vymeniť vodu, prípadne miesto prepláchnuť pod prúdom studenej vody.

ako-vyprať-krv-z-posteľnej-bielizne-gabonga-sk

Soľný roztok pôsobí do hĺbky

Na mokrú prepláchnutú škvrnu od krvi nasypte kuchynskú soľ. Nechajte pôsobiť pokojne niekoľko hodín. Ak je škvrna veľká a hlboká, opakujte postup a opäť nasypte soľ. Snažte sa ju prstami dostať čo najviac do hĺbky.

Skúste to s mydlovou vodou

Na dočistenie následne použite mydlo. Najlepšie je klasické tuhé mydlo na pranie alebo žlčový variant. Naneste mydlo na fľak v bohatej vrstve, mechanicky vydrhnite trením látky o seba. Preplachujte studenou vodou a v prípade potreby niekoľkokrát opakujte.

TIP: Ak ste sa zašpinili krvou a práve ste na mieste bez prístupu vody, môžete malú škvrnu navlhčiť aspoň slinami. Obsahujú enzýmy, ktoré pomáhajú tráviť potravu a lámu proteíny v krvi, preto k jej následnému vyčisteniu veľkým dielom prispejú.

ako-vyčistiť-krv-gabonga-sk

Soľ a mydlo zlyhali? Skúste chémiu!

Zmiešajte jednu lyžicu čpavku s pol hrnčekom studenej vody. Zmes nalejte na fľak. Keď škvrna zmizne, látku prepláchnite. Skúsiť to tiež môžete s peroxidom vodíka, stačí ho naliať na krvavú škvrnu. Pri veľmi jemných látkach peroxid zrieďte vodou v pomere 1:1. Peroxid aplikujte len na fľak, nenechajte ho prejsť do okolia. Po ustálení napenenia aplikáciu na fľak opakujte, kým škvrna nezmizne alebo výrazne nevybledne. Prepláchnite studenou vodou a vyperte bežným spôsobom. Počuli ste už o odstraňovaní krvi zubnou pastou? Stačí ju natrieť na škvrnu, nechať ju zaschnúť a vypláchnuť studenou vodou. Očistite mydlom a prepláchnite.