Ako vyprať krv z posteľnej bielizne? Spôsobov, ako ju odstrániť, je niekoľko!

Máte na posteľnej bielizni krv a bojíte sa s ňou čokoľvek robiť, aby sa do nej ešte viac nevpila? Skúste to s našimi radami!

Ak je škvrna ešte čerstvá, pustite na ňu studenú vodu a preplachujte, uvidíte, ako začne postupne miznúť. Ak nemáte možnosť škvrnu začať hneď čistiť, ponorte ju aspoň do studenej vody, aby nemohla zaschnúť. Nikdy nepoužívajte teplú vodu – to je pri krvi jedna z najdôležitejších zásad. Spôsobuje zrážanie krvi, jej usadzovanie do hĺbky a má za následok neodstrániteľné škvrny.

 odstranenie-krvi-z-bielizne-gabonga

Ako odstrániť zaschnutú krv?

Ak ste nemali možnosť vyčistiť škvrnu ihneď a zaschla, prípadne ste si ju nevšimli a oprali klasicky v práčke, ako ste zvyknutí, a objavili ste ju až potom, je potrebné konať. V oboch prípadoch namočte časť bielizne s krvou do studenej vody. Nechajte ju tam pokojne do ďalšieho dňa. Medzitým, pre ešte lepšiu účinnosť, môžete párkrát vymeniť vodu, prípadne miesto prepláchnuť pod prúdom studenej vody.

 

Soľný roztok pôsobí do hĺbky

Na mokrú prepláchnutú škvrnu od krvi nasypte kuchynskú soľ. Nechajte pôsobiť pokojne niekoľko hodín. Ak je škvrna veľká a hlboká, opakujte postup a opäť nasypte soľ. Snažte sa ju prstami dostať čo najviac do hĺbky.

 

Skúste to s mydlovou vodou

Na dočistenie následne použite mydlo. Najlepšie je klasické tuhé mydlo na pranie alebo žlčový variant. Naneste mydlo na fľak v bohatej vrstve, mechanicky vydrhnite trením látky o seba. Preplachujte studenou vodou a v prípade potreby niekoľkokrát opakujte.

TIP: Ak ste sa zašpinili krvou a práve ste na mieste bez prístupu vody, môžete malú škvrnu navlhčiť aspoň slinami. Obsahujú enzýmy, ktoré pomáhajú tráviť potravu a lámu proteíny v krvi, preto k jej následnému vyčisteniu veľkým dielom prispejú.

 umyvanie-mydlovou-vodou

Soľ a mydlo zlyhali? Skúste chémiu!

Zmiešajte jednu lyžicu čpavku s pol hrnčekom studenej vody. Zmes nalejte na fľak. Keď škvrna zmizne, látku prepláchnite. Skúsiť to tiež môžete s peroxidom vodíka, stačí ho naliať na krvavú škvrnu. Pri veľmi jemných látkach peroxid zrieďte vodou v pomere 1:1. Peroxid aplikujte len na fľak, nenechajte ho prejsť do okolia. Po ustálení napenenia aplikáciu na fľak opakujte, kým škvrna nezmizne alebo výrazne nevybledne. Prepláchnite studenou vodou a vyperte bežným spôsobom. Počuli ste už o odstraňovaní krvi zubnou pastou? Stačí ju natrieť na škvrnu, nechať ju zaschnúť a vypláchnuť studenou vodou. Očistite mydlom a prepláchnite.