Ako odstrániť vosk z obrusu? S týmito radami uspejete

Existuje hneď niekoľko osvedčených spôsobov, ktoré vám s odstránením vosku zaručene pomôžu.

 

Tvrdý vosk sa odstraňuje najlepšie

Aby vosk šiel dobre zlikvidovať, nikdy ho z obrusu neodstraňujte horúci alebo ešte mäkký. Pred akýmkoľvek odstraňovaním musí vosk úplne vytvrdnúť.

 mala vonna sviecka Gabonga v plechovke Starry Night

Na vosk choďte chladom

Keď vosk stvrdne, ide odstrániť bez väčších problémov. Ak chcete urýchliť vytvrdnutie vosku alebo uľahčiť jeho odstraňovanie, pomôžte si chladom. Ako? Dajte obrus dve až tri hodiny do mrazničky. Pomôcť vám môže aj kocka ľadu alebo vrecko s ľadom, ktoré dáte na chvíľu na zašpinené miesto.

Zbavte sa škvŕn mechanicky

Inak povedané, vosk oškrabte jedálenským nožom alebo hranou platobnej karty. Musíte používať tupé hrany, aby ste nezničili obrus. Jemných zvyškov sa zbavíte trením obrusu v prstoch, vosk by sa mal drobiť a úplne odpadnúť.

Nepomohol chlad ani škrabanie? Skúste teplo!

Ak sa vám nepodarilo dostať preč všetok vosk predchádzajúcim postupom, snažte sa vosk rozpustiť. Nachystajte si savý materiál, do ktorého prebytočný vosk pôsobením tepla vsiakne. Dobre funguje savý papier, papierové obrúsky alebo desiatové papiere. Škvrnu prekryte papierom zhora a obrus ním podložte tiež zospodu.

Žehlička a fén ako osvedčení bojovníci s voskom

Zašpinený obrus prežehlite žehličkou nastavenou na čo najvyššiu teplotu bez naparovania, nechajte obrus podložený savým materiálom. Máte pred žehličkou rešpekt? Skúste na miesto fúkať horúci vzduch z fénu. Akonáhle sa mastnota vsiakne do papiera, vymeňte ho a pokračujte, pokiaľ nebude papier úplne čistý.

 

Obrus „obarte“ horúcou vodou

Polejte miesto horúcou vodou a nechajte vosk rozpustiť. Oškrabte všetko, čo sa dá, a okamžite dajte obrus vyprať samostatne s pracím práškom a na čo najvyššiu možnú teplotu. Ak to materiál umožňuje, pridajte aj trochu bielidla.

Chémia zaberie (skoro) vždy

Ak vyššie uvedené postupy nezabrali, použite chemický odstraňovač, nalejte ho na škvrnu a dajte obrus napariť nad nádobou s vriacou vodou. Miesto škvrny preperte prstami a prelejte vriacou vodou, potom samostatne v práčke operte klasickým spôsobom.

 

Na farebné vosky patrí lieh

Podarilo sa vám odstrániť vosk, no zostali na obruse farebné škvrny? Podložte obrus uterákom alebo papierovými utierkami. Na čistý uterák alebo mäkkú handru naneste malé množstvo liehu a jemne drhnite škvrnu. Mení sa na červeno? Znamená to, že čistenie funguje. Pokračujte, pokiaľ škvrna celkom nezmizne a potom vyperte obrus podľa pokynov na štítku.