Ako nalepiť tapety na stenu?

Tapety na stenu sú moderným spôsobom, ako premeniť svoj príbytok na originálne miesto plné života. Medzi najkrajšie patria 3D tapety, ktorých grafika je dokonale prepracovaná do úplných detailov. Dilemou však je, ako 3D tapety nalepiť na stenu. Mnoho ľudí má obavy z nákupu tapiet na stenu, pretože ich odrádza predstava komplikovaného lepenia. A pritom je to také jednoduché! 3D Tapety pohodlne dostanete na stenu sami pomocou špeciálneho lepidla.

Jednoduchý postup: Lepenie tapiet krok za krokom

Čo spraviť ako prvé? Na lepenie tapety sa pripravte ešte pred jej kúpou. Uistite sa, že stena, na ktorú chcete nalepiť tapetu, má veľkosť zhodnú s rozmermi tapety. Tapety môžete lepiť na omietku, sadrokartón i na drevotriesku. Mali ste na stene predtým vylepenú inú tapetu? Pred lepením novej 3D tapety je starú tapetu potrebné odstrániť. Každá 3D tapeta sa skladá z menších častí, ktoré pohodlne nalepíte na stenu. Pozor! Hneď po rozbalení si nezabudnite overiť, či má 3D tapeta v balení všetky diely. A lepenie môže začať! Zvládnete ho v 6 jednoduchých krokoch.

1. Pripravte si veci a náradie, ktoré budete potrebovať pri lepení: vedro s vodou, špongiu, ceruzku, štetec, lepidlo na 3D tapety, suchú handričku, tapetovací nôž a zvinovací meter. Tapetu odporúčame lepiť pri izbovej teplote, teda v teplotnom rozmedzí medzi 18 až 22 stupňov.

náradie-potrebné-na-lepenie-tapiet-gabonga.sk

2. Odmerajte si stenu a naznačte si na nej pomocou ceruzky, kde presne chcete nalepiť jednotlivé diely tapety. Zoberte prvý diel tapety. Položte ho potlačou smerom dolu na ploché miesto. Ideálne je, ak si na tapetovanie pripravíte stôl. Lepidlo na 3D tapety rozpustite vo vlažnej vode. Na zadnú stranu tapety naneste lepidlo pomocou štetca. Uistite sa, že lepidlo je nanesené až na okraje tapety a snažte sa, aby sa lepidlo nedostalo na prednú stranu tapety. Počkajte maximálne 1-2 minúty, kým sa lepidlo do tapety vsiakne.

nanesenie-lepidla-na-tapetu-gabonga.sk_1

3. Potom priložte tapetu na stenu, suchou rukou ju dôkladne pritlačte k stene a opatrne ju vyhlaďte pomocou špongie. Dbajte na to, aby ste odstránili všetky vzduchové bubliny. Na povrchu a okrajoch tapiet, prebytočné lepidlo ihneď zotrite pomocou suchej handričky. Ak v spodnej časti steny tapety presahujú za okraj, neorezávajte ich počas lepenia. Počkajte až na okamih, keď budú tapety stopercentne zaschnuté. Na orezávanie tapiet si posvietime až v úplne poslednom kroku.

lepenie-tapety-na-stenu-gabonga.sk

4. 3D tapety značky Walltastic majú celkovo 12 dielov. Vyššie uvedené kroky opakujte aj pri lepení ostatných dielov tapety. Dbajte pritom na to, aby tlačené vodiace značky na každej časti tapety prekrývali všetky priľahlé okraje o zhruba 6 mm. To zaistí, že po vyschnutí tapety nebudú vidieť spoje. Je bežné, že každý diel mokrej tapety je o 1,25 cm väčší, než suchý diel tapety. Každý diel tapety sa práve nanesením lepidla roztiahne. Keď lepidlo zaschne, tapeta sa vráti do pôvodnej veľkosti.

3d-tapety-na-stenu-do-detskej-izby-gabonga.sk

5. Jednotlivé diely tapety nepokladajte na seba, ani ich neprekladajte. Diely musia na seba správne horizontálne aj vertikálne nadväzovať. Keď nalepíte všetky diely tapety, musia sa sušiť. Dbajte na to, aby sa tapeta nesušila príliš rýchlo a nezvlnila sa. Tapeta musí uschnúť prirodzene. Na urýchlenie sušenia nepoužívajte fén a ani sa nesnažte robiť prievan prievan. Ideálny čas, počas ktorého by ste mali tapety sušiť, je minimálne 24 hodín. Nadobudnete tak istotu, že bude na stene vyzerať esteticky.

6. Keď sú tapety suché, potrebujem skontrolovať už len jedinú vec. Pozrite sa, či v dolnej časti steny tapety nepresahujú spodný okraj. Ak áno, vezmite tapetovací nôž a odstráňte pomocou neho všetky prebytočné časti tapety v spodnej časti steny. Ak sa budete držať tohto postupu, tapety budú držať na vašej stene skvele a naviac budú vyzerať skutočne fantasticky.

A potom už stačí iba tešiť sa z krásnych tapiet na stene. Netrúfate si na to sami? Zvládnete to spolu s nami. Pozrite si celý návod, zásluhou ktorého sa lepenie 3D tapiet stane nenáročný proces. Ak sa napriek tomu bojíte pustiť do lepenia tapiet, vyhľadajte odborníka, ktorý vám určite tapety ochotne nalepí.

Bonusový tip: podľa čoho si vybrať tapetu na stenu

Pri výbere tapety na stenu do izbe, venujte pozornosť niekoľkým faktorom. V prvom rade sa zamyslite nad tým, do akej miestnosti chcete tapetu umiestniť. Bude to detská izba, spálňa či obývačka? Nájdu sa aj mnoho ľudí, ktorí si túžia ozdobiť pomocou tapiet steny kuchyne a kúpeľne. Vyberajte tapety farebne a dizajnovo ladiace so štýlom, v ktorom je zariadený interiér. Venujte pozornosť aj tomu, či chcete miestnosť opticky zväčšiť, alebo skôr zmenšiť a zútulniť. Malé motívy na tapetách a tapety vo svetlých farbách priestor rozšíria. Pomocou veľkých motívov na tapetách na stenu z miestnosť naopak na pohľad ubudne. To sa môže hodiť v prípadoch, pokiaľ chcete, aby priestor pôsobil viac uvoľnene a domácky. Potom už závisí len od vášho vkusu, či dáte prednosť pestrejším a farebnejším vzorom alebo skôr elegantnejším a jemnejším motívom na tapetách. Ak máte výrazný nábytok, nepreháňajte to príliš s nápaditými vzormi na tapetách. V slovenských domácnostiach však častejšie prevládajú jednoduché podlahy a klasický nábytok. Je to tak aj u vás? Určite zaexperimentujte s 3D tapetami a nebojte sa ísť do výrazných či dokonca extravagantných vzorov.

3d-tapety-na-stenu-gabonga.sk

3D tapety na stenu sa hodia do každej miestnosti! Tapety do obývačky môžete využiť, ak chcete miestnosť rozjasniť, zvýrazniť a dodať jej neopakovateľnú atmosféru. Prírodné motívy na ukľudnenie mysle a zrelaxovanie tela môžete využiť, keď budete voliť tapety do spálne. Deťúrence zase budú žiariť šťastím, ak im zaobstaráte krásne Disney tapety do detskej izby s postavičkami ich obľúbených hrdinov. Chcete poradiť, aký 3D tapety vybrať do jednotlivých izieb? Spísali sme pre vás tipy, ako oživiť interiér pomocou 3D tapiet na stenu!

3D tapety sú skvelým spôsobom ako oživiť steny nádhernými grafickými prvkami. Poďte do toho! Veríme, že s pomocou jednoduchého návodu uvedeného vyššie, bude lepenie tapiet pre vás hračkou. Ak sa do toho pustí kolektívne celá rodina, môže sa stať táto aktivita dokonca zábavou. Držíme palce!